Właściwości zdrowotne papryki którą znają kuchnie całego świata

właściwości zdrowotne papryki

Rodzaje papryk różnią się od siebie kolorem, kształtem, rozmiarem a także smakiem. Wśród nich wyróżnić można papryki słodkie, gorzkawe i mniej lub mocniej pikantne. Papryka czyli roślina z rodziny psiankowatych pochodzi z Ameryki Południowej mimo to jej smak znają kuchnie całego świata.

Właściwości zdrowotne papryki

To również moc witamin oraz pierwiastków, które mogą mieć doskonały wpływ na organizm człowieka. Każdy rodzaj papryki zawiera bardzo dużą ilość witaminy C (zawiera jej więcej niż cytryna!) ale też witaminę E i prowitaminę A, wapń, potas oraz żelazo. Czerwone papryki są cenne w likopen, który nadaje intensywną barwę ale przede wszystkim wykazuje działanie antynowotworowe. Witaminy A i E nie bez znaczenia nazywane są eliksirami młodości: oddziałują na kondycje cery, włosów i paznokci, pozwalają zatrzymać młody wygląd oraz wpływają na widoczność zmarszczek.

Właściwości zdrowotne papryki

Wyrazisty smak papryka ma za sprawą obecności kapsaicyny. Im jej więcej tym papryka ostrzejsza: delikatne odmiany papryki posiadają jej znikomą ilość ale występują także odmiany, których konsumpcja może skończyć się silnym zatruciem pokarmowym przez kapsaicynę. Mimo to spożywana w dozwolonych ilościach wykazuje bardzo pozytywne oddziaływanie na organizm. Posiada właściwości rozgrzewające i antybakteryjne, wpływa tez na układ oddechowy.

Papryka ma też grono innych właściwości, które zależne są od jej barwy. Papryka czerwona ma sporą ilość beta-karotenu oraz rutyny co ma wpływ na kondycje skóry m. in. przez wzmacnianie naczynek krwionośnych. Zielona papryka to bogactwo kwasu foliowego, przez co najodpowiedniejsza będzie dla pań w ciąży oraz tych, które dopiero planują macierzyństwo. Żółta papryka zawiera o wiele więcej niż pozostałe odmiany witaminy E, przez co w dużym stopniu wpływa na kondycje cery oraz ma działanie odmładzające.

Właściwości zdrowotne papryki

Poszczególne odmiany mają zastosowanie w kuchniach całego świata. Najbardziej charakterystyczna jest dla kuchni stosunkowo orientalnych: meksykańskiej, arabskiej czy indyjskiej ale jej drobniejsze ilości znajdziemy też w naszych polskich daniach. Rewelacyjnie nadaje się do sporządzania rozgrzewających gulaszy oraz jako dodatek do kanapek, kremów i sałatek. Jednak należy wiedzieć, że papryka nie jest warzywem dla każdego: jej pikantnych odmian powinny unikać osoby z chorobami żołądka, alergicy albo osoby, które cierpią na choroby autoimmunologiczne.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*