Acerola właściwości wiśnia z Barbados dobra nie tylko na przeziębienie

Acerola roślina zwana także wiśnią z Barbados. Rośnie na obszarach Afryki Południowej, Środkowej, oraz w Ameryce Południowej. To naturalne złoża witamy C. Acerola zawiera w swoim składzie zawiera jej najwięcej ze wszystkich istniejących owoców. Już jej niewielkie ilości pokrywają dzienną dawkę zapotrzebowania u człowieka na witaminę C. To stale zielone drzewo może osiągnąć do 6 metrów wysokości i kwitnąć przez cały rok.

Owoce Aceroli

Owoce Aceroli są drobne, w zależności od poszczególnej odmiany. Kształt okrągły, przypominający wiśnie. Podzielony jest na trzy elementy dzięki którym wygląda jak złożony z 3 kawałków. Kolor mają czerwony i jasny. Smak miąższu jest dość kwaśny i soczysty. Wewnątrz owocu widoczne odpowiednio do części 3 pestki. Niestety szybko podlega fermentacji i nie nadaje się do spożycia. Po około 3-4 godzinach pojawiają się zmiany w wyglądzie, a co za tym idzie także jakości. Owoc można jeść do 5 dni maksymalnie. Co ważne Acerola jest obfita w witaminę C co czyni ją naturalną energetyczną bombom. Połączenie witaminy C i A , która też znajduje się w owocu, usprawnia pierwotne działanie witaminy C i wspomaga syntezę przeciwciał i działanie przeciwutleniaczy.

Acerola właściwości

Pozostałe substancje

Acerola do nabycia jest przede wszystkim w formie soku lub proszku, gdyż owoce zbyt szybko podlegają zepsuciu. W tych postaciach ma szanse zatrzymać drogocenne właściwości. Prócz naturalnej witaminy C posiada też:

Witaminę A

Witaminę B1, B2

Witaminę PP

Kwas jabłkowy

Białka, żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan

Acerola właściwości

Acerola ma mnóstwo dobroczynnych właściwości. W pierwszej kolejności chroni przed przeziębieniami, poprzez wzmożoną detoksykacje organizmu. Pijąc więc sok z Aceroli w okresie przeziębień mamy szanse wyjść z tej sytuacji w pełni zdrowia. Drugą ważną zaletą jest fakt, iż uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu. Może więc genialnie wpływać na kondycję naszej skóry. Ma swój udział również przy wytwarzaniu hormonów, które regulują działanie całego organizmu. Udowodniono naukowo że witamina C jest doskonałym antyoksydantem, dlatego ma szanse skutecznie chronić nas przed działaniem wolnych rodników a także nowotworami. Nie każdy wie ,ale witamina C stosowana jest przy leczeniu anemii. Dzięki tego typu suplementacji możemy ograniczyć niedokrwistość.

Acerola źródłem witaminy C

Najczęstsze objawy niedoboru kwasu askorbinowego

Kłopoty ze snem

Mała odporność

Nerwowość

Podatność na ból

Mała wydolność fizyczna

Zmniejszenie apetytu

Niska koncentracja

Acerola a kosmetyczne produkty

Przemysł kosmetyczny już dawno odkrył cudowne właściwości Aceroli. Wykorzystywana jest min. do produkcji toników i żeli do twarzy. Dodatkowo stosuje się go jako podstawowy składnik maseczek. Ma to związek z obecnością antyoksydantów, które zapobiegają działaniu wolnych rodników.

Acerola zastosowanie w kuchni

Owoce wiśni z Barbados znalazły swoje zastosowanie też w kuchni. Stosowane do wytwarzania galaretek, soków, kompotów, domowych dżemów oraz deserów. najbardziej popularny jest jednak. Często też spotyka się także sproszkowaną postać Aceroli, którą dodaj się do soków w celu zwiększenia wartości energetycznej.

Acerola i przemysł farmaceutyczny

Aceroli używa się do produkcji leków na przeziębienie oraz kapsułek na odporność. Niezwykle pomocna przy leczeniu początkowej fazy przeziębienia. Naturalne owoce Aceroli psują się jednak bardzo szybko w związku z czym nie nadają się do jedzenia. Dlatego też lepszym rozwiązaniem są farmaceutyki na bazie owocu wiśni.

Acerola właściwości

Sok z Aceroli

Acerola poprzez swoje właściwości ma ogromną przewagę nad sokiem z pietruszki czy porzeczek. O soku z cytryny nie warto wspominać, gdyż witaminy C w składzie posiada na prawdę niewielkie ilości. Wiśnie z Barbados poza solidną porcją askorbinowego kwasu posiada także inne cenne substancję genialnie wpływające na metabolizm witamin. Soku z Aceroli należy przyjmować nie więcej niż 2 łyżeczki dziennie. Warto uważać by nie stracił on swoich początkowych właściwości, też ważny jest sposób przechowywania. Po otwarciu butelkę trzeba odstawić do lodówki, ale też nie na dłużej niż 21 dni. Sok może być stonowany jako dodatek do wody, tworząc przepyszną smakową alternatywę. Jeżeli jednak chodzi o herbatę trzeba unikać tego typu połączeń. Witamina C bowiem bardzo szybko podlega rozkładowi już w nieco podwyższonej temperaturze.

PremiumCollagen5000 Najlepszy kolagen morski

naturalny kolagen morski

 

PremiumCollagen5000 to preparat który rekomendują internauci. Skierowany dla osób, które chcą jak zadbać o stan swojej skóry, włosów jak również paznokci. W składzie tego suplementu znajdziesz najwyższej jakości kolagen,uzyskiwany z ryb morskich oraz witaminę C.

Najlepszy kolagen morski >> ZOBACZ

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*